Biodynamické víno je čisté víno. Chutí i původem.

Biologicko-dynamické zemědělství je jednou z nejstarších metod ekologického zemědělství, její vznik se datuje do roku 1924. Dnes touto metodou hospodaří více než 4000 podniků ve více než čtyřech desítkách zemí světa. Biodynamici patřili vždy také k průkopníkům ekologického šlechtění rostlin a množení osiv, alternativního výzkumu kvality potravin, ale také komunitního…

Rozhovor s doc. Ing. Klárou Salzmann, PhD.

Hostem dnešního podcastu je paní doc. Ing. Klára Salzmann, Ph.D., jedna z nejlepších krajinných architektek u nás, kterou znáte z vysílání České televize. Vystudovala krajinářskou architekturu na Corvinus University v Budapešti, absolvovala v roce 1982, Ph.D. titul získala v roce 2008 na SPU v Nitře na Slovensku. Je autorizovaným krajinářským architektem České komory architektů. V současnosti působí…

Rozhovor s Ing. Janem Valeškou

“Půda je dar, zázrak na němž doslova stojí naše existence, fascinuje mne její schopnost podporovat život, její vůně, barva a rozmanitost,” říká Ing. Jan Valeška. Honza (spolu)pracuje v několika nevládních organizacích, které se snaží podpořit rozvoj místního, ekologického zemědělství založeného na potravinové suverenitě jako lektor, finanční manažer, ředitel a mnoho…

Rozhovor s Jaroslavem Lenhartem ze Svobodného statku

“Jíst nezdravě je naše osobní volba,” říká šéf Svobodného statku na soutoku v Českých Kopistech Jaroslav Lenhart. A my si s tímhle zahradnickým bohémem budeme dnes povídat o tom, co je to komunitou podporované zemědělství, proč vzniklo a jaký to má smysl – pro obě strany, tedy pro zemědělce i jeho komunitu.…

Když se víno s jídlem snoubí – část III

Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci…

Když se víno s jídlem snoubí – část II

Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci…

Když se víno s jídlem snoubí – část I

Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci…

Království za sekt aneb Chvála druhotnému kvašení

A nezapomeň koupit šáňo. Včera jsme s holkama měly šampíčko. To šampaňské je, pane vrchní, nějaké vyšeptalé, a to za něj chcete stovku…? Ano, i takových podob mohou nabývat šumivá vína a sekty v běžné konverzaci laiků. Mistři vinaři však považují vína šampaňského typu za vrcholná díla svého umění. A my ostatní…

Jak u nás podporujeme regionální výrobce potravin

Existuje tisíc a jeden důvod, proč nakupovat regionální produkty, především pak potraviny. Snad každému z nás je jasné, že domácí produkty jsou přirozeně čerstvější. Nemusejí totiž cestovat přes půl světa. Dozrají, vykynou, rozkvetou, nebo se zašpuntují a hurá s nimi do nejbližšího obchodu. Jejich transport pak nezatěžuje životní prostředí. Uhlíková stopa regionálních…

Rozhovor s Markem Vybíralem z vinařství Krásná Hora

Vinařství Krásná hora sídlí ve Starém Poddvorově, přímo pod vinohrady trati Krásná hora. Ekologicky obhospodařuje pět hektarů vinic a je pro něj typická produkce vyhlášených červených vín vyzrávaných v sudech a bílých suchých vín s potenciálem pro delší zrání. Vlajkovou lodí vinařství je odrůda Pinot Noir. Zakladatelem moderní podoby vinařství…

Žádný obsah k načtení

Žádné další stránky k načtení