Hostem dnešního podcastu je paní doc. Ing. Klára Salzmann, Ph.D., jedna z nejlepších krajinných architektek u nás, kterou znáte z vysílání České televize. Vystudovala krajinářskou architekturu na Corvinus University v Budapešti, absolvovala v roce 1982, Ph.D. titul získala v roce 2008 na SPU v Nitře na Slovensku. Je autorizovaným krajinářským architektem České komory architektů. V současnosti působí…
“Půda je dar, zázrak na němž doslova stojí naše existence, fascinuje mne její schopnost podporovat život, její vůně, barva a rozmanitost,” říká Ing. Jan Valeška. Honza (spolu)pracuje v několika nevládních organizacích, které se snaží podpořit rozvoj místního, ekologického zemědělství založeného na potravinové suverenitě jako lektor, finanční manažer, ředitel a mnoho…
“Jíst nezdravě je naše osobní volba,” říká šéf Svobodného statku na soutoku v Českých Kopistech Jaroslav Lenhart. A my si s tímhle zahradnickým bohémem budeme dnes povídat o tom, co je to komunitou podporované zemědělství, proč vzniklo a jaký to má smysl – pro obě strany, tedy pro zemědělce i jeho komunitu.…
Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci…
Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci…
Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci…
A nezapomeň koupit šáňo. Včera jsme s holkama měly šampíčko. To šampaňské je, pane vrchní, nějaké vyšeptalé, a to za něj chcete stovku…? Ano, i takových podob mohou nabývat šumivá vína a sekty v běžné konverzaci laiků. Mistři vinaři však považují vína šampaňského typu za vrcholná díla svého umění. A my ostatní…
Existuje tisíc a jeden důvod, proč nakupovat regionální produkty, především pak potraviny. Snad každému z nás je jasné, že domácí produkty jsou přirozeně čerstvější. Nemusejí totiž cestovat přes půl světa. Dozrají, vykynou, rozkvetou, nebo se zašpuntují a hurá s nimi do nejbližšího obchodu. Jejich transport pak nezatěžuje životní prostředí. Uhlíková stopa regionálních…
Vinařství Krásná hora sídlí ve Starém Poddvorově, přímo pod vinohrady trati Krásná hora. Ekologicky obhospodařuje pět hektarů vinic a je pro něj typická produkce vyhlášených červených vín vyzrávaných v sudech a bílých suchých vín s potenciálem pro delší zrání. Vlajkovou lodí vinařství je odrůda Pinot Noir. Zakladatelem moderní podoby vinařství…
Moravská a česká vína jsou ve vinařském světě samostatnou kategorií. A proto potřebují naprosto profesionální prezentaci. To byl také hlavní důvod, proč v rámci Národního vinařského centra vznikla pozice národního sommeliera, na kterou v roce 2022 nastoupila přední česká sommelierka Klára Kollárová. Právě s ní si dnes budeme povídat. Tak ostrý obraz…