Existuje tisíc a jeden důvod, proč nakupovat regionální produkty, především pak potraviny. Snad každému z nás je jasné, že domácí produkty jsou přirozeně čerstvější. Nemusejí totiž cestovat přes půl světa. Dozrají, vykynou, rozkvetou, nebo se zašpuntují a hurá s nimi do nejbližšího obchodu. Jejich transport pak nezatěžuje životní prostředí. Uhlíková stopa regionálních produktů je prakticky nulová.

My ve Vinných sklepech Kutná Hora se snažíme podporovat regionální výrobce poctivých, dobrých a po čertech zdravých produktů na každodenní bázi. Třeba tím, že mnohé z nich máme v nabídce v rámci naší vinotéky. Přijdete pro lahev přírodního kutnohorského vína, a kdo ví, třeba při tom dostanete chuť na nějaký dobrý sýr, domácí marmeládu či kváskový řemeslný chléb. Objednáte se k nám na degustaci a my vám k číši krásného vína přineseme mnoho regionálních dobrot.

Třeba sýry z farmy Bláto. Ta je vyhlášená výrobou tvrdých a polotvrdých zrající sýrů s Alpskou kulturou, z kvalitního mléka z pastvy podle několik set let starých receptur. Sýraři se o ně po několik měsíců starají ve zracích místnostech v útrobách kamenného statku. Než se dostane sýr na Váš stůl, projde až stokrát jejich rukou. Každodenní péče se nakonec odráží v neskutečný gurmánský zážitek. Farmu vede rodina Pavla Šicha – výtvarníka, který zde nechává otisk v každé citlivě zrekonstruované budově a obnovuje tak duch prvorepublikového statku.

V každém městě musí být dobrá a kvalitní pekárna! V Kutné Hoře najdete od srpna 2021 kváskovou pekárnu s přiléhavým názvem Chleby jako v nebi… Máte-li chuť, zastavte se u nich v pondělí, středu nebo v pátek pro špaldový chleba, bagetu, focacciu s olivami, kváskový koláč nebo loupák s mákem.

Marmelády Šafránka kupujeme od rodinné manufaktury z romantické krajiny Posázaví. S láskou vyrábějí ovocné bio extra džemy z českého ovoce, marmelády a čatní. Vše ručně, bez chemie a přidaného pektinu a s velmi malým množstvím cukru, vše s ohledem na tradici a českou gastronomii. Své dobroty připravují ze sezónního ovoce, které zase oni získávají od jiných českých pěstitelů, samozřejmě místních.

Spolupracujeme také s farmou Sasov, která má 30tiletou tradici. Od roku 1999 je celá farma a její produkty certifikována jako Uznaný podnik ekologického zemědělství. Činnost na farmě je pestrá – každým rokem pěstují kolem dvaceti různých druhů plodin, provozují zelinářskou zahradu, chovají přeštická černostrakatá prasata a pastevně také skot masných plemen. Kvalita chovu zvířat a jejich pohoda je pro ně tou nejvyšší prioritou.

Share on facebook
Share on email
Share on twitter