Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci každý den. Proto pamatujte, hranice zkoušení a testování neexistují a jedině praxe dělá mistra.

Pinot noir

Tato odrůda má mimořádně široký záběr při párování s jídlem. Máloco se však vyrovná snoubení této slavné burgundské odrůdy s úžasnou burgundskou kuchyní. Proto k této odrůdě doporučujeme takové speciality, jakými jsou například kohout na víně, kuře na estragonu, králík na hořčici, nebo slavné hovězí po burgundsku. Jemné chutě této odrůdy jsou přirozenou volbou jak pro komplexní masová jídla, tak i prosté grilované nebo pečené maso. Kromě hovězího doporučujeme párovat s jehněčím v každé jeho podobě. Zemitost tohoto vína se skvěle hodí také k pokrmům z hub, např. rizotu se sušenými hříbky, nebo jen k prosté, ale famózní sezónní smaženici. K pinotu noir se také skvěle hodí lanýže, ze sýrů pak brie či camembert, hermelín, sýry holandského typu – ementál, pecorino, Moravský bochník.

Svatovavřinecké

Svatovavřinecké se velmi dobře hodí k tmavým masům a sýrům s intenzivní chutí. Je dobrým doplňkem také ke kořeněnému vepřovému masu nebo ke zvěřině. Potěší rovněž v kombinaci s husou či kachnou. Měkké sýry s bílou plísní – camembert, brie, hermelín, sýry s dvojí plísní – Cambozola nebo Vltavín. Vyzkoušejte svatovavřinecké ke zvěřinovým polévkám.

Ryzlink rýnský

Tato odrůda patří k nejuniverzálnějším gastronomickým vínům. Skvěle se hodí k lehkým úpravám ryb, drůbeže, stejně skvěle také doplňuje tučnější masité pokrmy. Směle jej také můžete servírovat k asijské kuchyni. Ryzlink se mimořádně hodí ke studené nemastné rybě, nebo k sýrům holandského typu. Chuťově ladí například s ementálem, eidamem či Madelandem. Vyzkoušejte ho také k sýrům typu trapist.

Chardonnay

Chardonnay se velmi dobře hodí k mnoha druhům předkrmů, především těm, které mají výraznou chuť, např. husí játra. Je skvělý také ke kvalitnímu kaviáru. Ladí s tvrdými holandskými sýry typu edamer (eidam), gouda, nebo s tvrdými ovčími a kozími sýry typu pecorino. Chardonnay báječně chutná také k pečenému či dušenému kuřeti či pokrmům z telecího masa. Ladí s lesními houbami a krémovými omáčkami, nebo třeba k podzimní zelenině, např. dýni.

Tramín kořenný

Suché tramíny se doporučují k cibulovému koláči nebo k uzeným rybám, k úhoři. Tramín kořenný se však hodí také ke kořeněnému jídlu. Proto ho lze podávat i k některým exotickým, silně kořeněným pokrmům asijské kuchyně, případně pak ke sladkým úpravám masa.

Muškát ottonel

Víno Muškát ottonel se podává k předkrmům z husích jater. Je ale dobré také ke sladkým předkrmům nebo samostatně jako lehčí aperitiv. Tohle víno se skvěle hodí k asijské kuchyni, ale skvěle chutná také s téměř jakýmkoliv masem, ovčím sýrem i se zeleninou a ovocem. Skvěle ladí například s ananasem, mangem, ale také třeba s mrkví. Při párování vína hraje důležitou roli také koření. Skvěle si pochutnáte na pokrmech se špetkou skořice a zázvoru. Skvělé jsou také již zmíněné asijské pokrmy s kardamomem a omáčkou Teriyaki.

Share on facebook
Share on email
Share on twitter