Burčák je pro mnohé z nás symbolem přicházejícího podzimu. Vždyť ano, doba, kdy se v ČR oficiálně začíná prodávat burčák, je jasně stanovena Českým vinařským zákonem. Jedná se o období od 1. srpna do 30. listopadu příslušného kalendářního roku. V srpnu se obvykle jedná o burčák z hroznů, které jsou dovážené ze Slovenska či Maďarska. Ten pravý český burčák se však objevuje v prodeji až začátkem září. 

Nevím, jak byste bez pomoci internetu či odborné literatury definovali burčák vy, ale navzdory rozšířené představě se nejedná o žádný druh vína. Vinaři říkají, že každé víno bylo kdysi burčákem. Vždyť se jedná o zkvašenou šťávu z hroznů. Jmenovat se burčák, to musíte být dobrého původu. Toto označení může nést jen produkt, který je vyrobený z hroznů, které pocházejí z České republiky.

Pokud pijeme skutečný a kvalitní burčák, děláme svému zdraví dobře. Burčák totiž obsahuje hodně vitaminů, zejména skupiny B, které zlepšují stav pokožky, vlasů či nervové soustavy. Je v něm také hodně minerálů, především pak zinku a železa, a také kyseliny nikotinové, která zabraňuje nervovým poruchám. Vinaři rádi tvrdí, že každý z nás by měl vypít tolik burčáku, kolik mu v žilách koluje krve, někdo prý i víc.

U nás ve Vinných sklepech Kutná Hora tvoříme burčák hlavně ze dvou odrůd, kterými jsou Solaris a Jakubské. Solaris je velmi raná moštová odrůda. Je brzy zralá a vyznačuje se vysokou cukernatostí. Pěstuje se především v severněji položených oblastech. Dokáže totiž plně dozrávat i v horších klimatických podmínkách, a to i při nedostatku slunečního svitu. Její hrozny dozrávají velice brzo a navíc mají velkou cukernatost. Burčák z odrůdy Solaris je navíc mimořádně aromatický, což je pro tuto odrůdu typické.

Většinu hroznů pro výboru našeho burčáku pěstujeme na vinici Nad Kapličkou, která je orientovaná na jih a jen málokdy v ní fouká, proto jsou hrozny odsud perfektním základem lahodného burčáku z Kutné Hory. Další výhodou je, že odrůda Solaris je velice odolná. Nemusíme tedy při obhospodařování vinice používat žádnou těžkou techniku. Hrozny jsou proto panensky čisté, nikde žádný konvenčně hospodařící soused, jen čistá příroda a lidské ruce.

Další používanou odrůdou je Jakubské, která také brzo dozrává a navíc je vhodná také pro výrobu červeného burčáku. Už jste ho někdy vyzkoušeli?

Burčák je skvělý nápoj, nezapomeňte ale, že nejlépe chutná tam, kde vznikl, totiž ve vinařství. Kupujte jej tedy nejlépe od dobrých vinařů v Čechách a na Moravě, nebo alespoň od prodejců, kterým důvěřujete. A nezapomeňte, nekupujte burčák, který kdosi prodává na přímém slunci, tenhle nápoj se rád a rychle kazí a na sluníčku mu není vůbec dobře. A vám by pak také nemuselo.

Tak se mějte dobře a nezapomeňte, nejlepší kutnohorský burčák je vždycky na začátku září k dostání v klášteře svaté Voršily. Tedy, pokud ho sami nevypijeme dřív. Víte, co v nás koluje krve?

Share on facebook
Share on email
Share on twitter