Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci každý den. Proto pamatujte, hranice zkoušení a testování neexistují a jedině praxe dělá mistra.

Víno si často vychutnáváme s masovými pokrmy. Při párování jídla s masem se doporučuje jednoduché pravidlo vycházející z barvy vína a druhu masa, aby k sobě jídlo s vínem vizuálně ladily. Pokud bychom to vzali zjednodušeně – k bílým masům (tedy k drůbeži a k rybám) se hodí bílá vína, k červenému masu (hovězí, vepřové, skopové, zvěřina, kachna, husa) zase vína červená. Mnohem důležitější však je řídit se při párování omáčkou, protože ta je zásadní ingrediencí pokrmu a povedená omáčka dokáže pozvednout zdánlivě obyčejné jídlo na božskou manu.

Když chutě rozhodují

  • Kyselá jídla – Vyberte víno s vyšší kyselostí, jen tak jeho chuť nezanikne v kyselosti jídla. V opačném případě by se totiž chuť vína stala nevýraznou a plochou.
  • Ostrá jídla – K ostrým jídlům se skvěle hodí dobře vychlazené sladké víno s nižším obsahem alkoholu. Chuť vína vytvoří nádherný kontrast s ostrou pálivou chutí a úžasně ji doladí.
  • Hořká jídla – Hořké tóny v jídle zvýrazňují hořkost tříslovin ve víně. Zvolte proto vína s nízkým, nebo dokonce nulovým obsahem tříslovin s lehkou slaností a nízkým obsahem zbytkového cukru.
  • Sladká jídla – Příliš suché víno může v kombinaci se sladkým jídlem získat výrazně nahořklou příchuť. Proto ke sladkým pokrmům volte vína výrazně sladká.

Od léta do zimy

  • Lehká jarní, letní jídla jako saláty, ryby a lehké úpravy těstovin si rozumí se svěžími ovocnými víny 
  • Plná a bohatá zimní a podzimní jídla doplňte podobně hutnými víny 

Bílé, nebo červené?

  • Bílé víno podáváme ke světlým masům (drůbeží, telecí, rybí, plody moře), světlým omáčkám, zeleninovým salátům a většině sýrů. 
  • Červené víno se zase hodí k tmavým masům, kořenitým jídlům, těstovinám a sýrům s výraznou chutí.
Share on facebook
Share on email
Share on twitter