Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci každý den. Proto pamatujte, hranice zkoušení a testování neexistují a jedině praxe dělá mistra.

Chceme-li se naučit alespoň základům párování vína a jídla, musíme se hned na začátku zastavit u naprostého základu, a tím je lidská chuť. Evropané umí rozlišit čtyři základní chutě: sladkost, kyselost, slanost a hořkost. Na Dálném Východě, v Číně a Japonsku, umí místní labužníci rozeznat ještě chuť pátou, označovanou tajemným slůvkem umami. Pod tímto exotickým názvem se skrývá lahodná, špatně vysvětlitelná pikantní masová chuť. A k tomu se v posledních letech přidává ještě jedna, šestá chuť zvaná škrobová. Někdy se setkáte s jiným pojmoslovím, které rozpoznává 4 základní chutě a k tomu ještě chuť kořeněnou a tučnou.

U vín je situace poněkud jednodušší, při jejich konzumaci rozpoznáváme jen 3 základní chuti, totiž hořkou, kyselou a sladkou. Hořkou chuť najdeme ve většině červených vín, kyselou chutí oplývají vína bílá, perlivá a růžová, no a sladce působí všechna vína polosladká, sladká a dezertní.

Základní pravidla párování

Z učení o chutích vyplývá první pravidlo párování. Nejpraktičtější radou je zřejmě ta, že víno k párování vybíráme podle nejvýraznější chuťové složky pokrmu. Většinou jde o omáčky či zálivky, jindy o použitá masa. Dobrým vodítkem je charakter jídla. Jemnější jídlo si zaslouží jemné víno, výraznější či pikantní je potřeba doprovodit taktéž výrazným vínem. Pokud je víno již součástí samotného pokrmu, je výběr nejjednodušší. Ideální totiž je pít k jídlu totéž víno, které je v něm obsaženo. 

Druhým pravidlem je to, že správně vybrané víno musí chuť jídla doplnit, to znamená, že mu dodá chutě, které původní pokrm postrádá. Nebo naopak víno chutě pokrmu doplní a zvýrazní. Ať už se jedná o kteroukoliv možnost, výsledkem by měla být dokonalá chuťová extáze a excelentní gurmánský požitek.

Další dobré rady znějí velmi jednoduše. Při výběru vína mějte na mysli, že k jednoduchému pokrmu bychom neměli servírovat složité a opulentní víno. Naopak komplikované jídlo z drahých ingrediencí si zaslouží kombinaci se stejně hodnotným, vpravdě „bohatým“ vínem. 

Dál bychom si měli pamatovat, že jemné jídlo se má rádo se stejně jemným vínem. Stejně tak platí pravidla „plné s plným“. Proto je vhodné jídla s výraznou, pikantní nebo velmi kořeněnou chutí doplnit stejně bohatým a výrazným vínem. 

Share on facebook
Share on email
Share on twitter