Když se víno s jídlem snoubí – část III

Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci…

Když se víno s jídlem snoubí – část II

Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci…

Když se víno s jídlem snoubí – část I

Víno a jídlo k sobě patří od nepaměti. Lidé si totiž hned od počátku existence tohoto božského nápoje všimli toho, že víno podtrhuje chuť a vůni jídla a naopak. Dnes je téma párování vína a pokrmů na jedné straně velkou vědou, na straně druhé nádherným dobrodružstvím, které můžete zažívat ve své kuchyni, nebo třeba v oblíbené restauraci…

Království za sekt aneb Chvála druhotnému kvašení

A nezapomeň koupit šáňo. Včera jsme s holkama měly šampíčko. To šampaňské je, pane vrchní, nějaké vyšeptalé, a to za něj chcete stovku…? Ano, i takových podob mohou nabývat šumivá vína a sekty v běžné konverzaci laiků. Mistři vinaři však považují vína šampaňského typu za vrcholná díla svého umění. A my ostatní…

Jak u nás podporujeme regionální výrobce potravin

Existuje tisíc a jeden důvod, proč nakupovat regionální produkty, především pak potraviny. Snad každému z nás je jasné, že domácí produkty jsou přirozeně čerstvější. Nemusejí totiž cestovat přes půl světa. Dozrají, vykynou, rozkvetou, nebo se zašpuntují a hurá s nimi do nejbližšího obchodu. Jejich transport pak nezatěžuje životní prostředí. Uhlíková stopa regionálních…

Rozhovor s Markem Vybíralem z vinařství Krásná Hora

Vinařství Krásná hora sídlí ve Starém Poddvorově, přímo pod vinohrady trati Krásná hora. Ekologicky obhospodařuje pět hektarů vinic a je pro něj typická produkce vyhlášených červených vín vyzrávaných v sudech a bílých suchých vín s potenciálem pro delší zrání. Vlajkovou lodí vinařství je odrůda Pinot Noir. Zakladatelem moderní podoby vinařství…

Rozhovor s národní sommelierkou ČR Klárou Kollárovou

Moravská a česká vína jsou ve vinařském světě samostatnou kategorií. A proto potřebují naprosto profesionální prezentaci. To byl také hlavní důvod, proč v rámci Národního vinařského centra vznikla pozice národního sommeliera, na kterou v roce 2022 nastoupila přední česká sommelierka Klára Kollárová. Právě s ní si dnes budeme povídat. Tak ostrý obraz…

Co jste možná nevěděli o víně, travičích a ženách…

Málokterá potravina kolem sebe vybudovala tolik nevyřčených či nezodpovězených otázek, tolik mýtů, pověr a nepravd jako víno. A protože je horké léto, pojďme si o některých z nich chvíli lehkovážně povídat. Nemáme pít červené při pokojové teplotě? Tento mýtus vznikl nepochopením historických souvislostí. Zatímco v současnosti je za pokojovou považována teplota…

Letní rozmarné klábosení o víně – část 4

Je léto a léto je vinná, nikoli okurková sezóna. Nalijte si tedy sklenku a pojďte se spolu s námi ponořit do tajemství, které v sobě tento nápoj bohů skrývá. Průvodcem na této cestě nám bude prof. PhDr. Jaroslav Malina, DrSc., zakladatel a první ředitel Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, autor…

Letní rozmarné klábosení o víně – část 3

Je léto a léto je vinná, nikoli okurková sezóna. Nalijte si tedy sklenku a pojďte se spolu s námi ponořit do tajemství, které v sobě tento nápoj bohů skrývá. Průvodcem na této cestě nám bude prof. PhDr. Jaroslav Malina, DrSc., zakladatel a první ředitel Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, autor…

Žádný obsah k načtení

Žádné další stránky k načtení