V sobotu 9. prosince 2023 proběhla v katedrále sv. Víta zádušní mše za zesnulého Karla Schwarzenberga, spolumajitele našeho vinařství. Odchází velká osobnost moderních dějin, uvedl na její závěr prezident Petr Pavel. Mši přímo v katedrále přihlížela tisícovka pozvaných v čele se Schwarzenbergovou manželkou Therese, synem Janem a dcerou Karolínou. Rakev se pak vydala na poslední cestu, kolem 15:45 dorazila na Orlík, kde nejbližší uložili ostatky do rodinné hrobky.

V pasáži Lucerna, kde od 16:00 začala vzpomínková akce na Karla Schwarzenberga, byla k dostání také speciální edice vín z kutnohorských vinných sklepů. Speciální „punková“ edice vín nese etiketu s motivem z jeho prezidentské kampaně z roku 2013. Lidé, kteří se dnes přišli s Karlem Schwarzenbergem rozloučit, mohli ochutnat Karlův Punk Rulandské šedé, Muškát Ottonel, Ryzlink rýnský Schwarzenberg nebo Monk Punk Dominik. Podle Soni Podholové, která Vinné sklepy Kutná Hora na akci zastupuje, byl právě Ryzlink rýnský Schwarzenbergovou nejoblíbenější odrůdou.

Památku knížete Schwarzenberga bude možné uctít ještě na několika mších, které proběhnou po celé republice, i mimo ni. Ve vídeňské katedrále svatého Štěpána se koná zádušní mše 16. prosince. Povede ji vídeňský arcibiskup a kardinál Christoph Schönborn. Další mše se budou konat příští rok 9. ledna v rakouském Murau,
11. ledna v německém městě Schwarzenberg, 17. ledna v Orlíku nad Vltavou a 18. ledna v Českém Krumlově.

Nás ale nejvíc zajímá termín 16. ledna, kdy se vzpomínková zádušní mše bude konat v katedrále Nanebevzetí Panny Marie a sv. Jana Křtitele v Sedlci u Kutné Hory.

Share on facebook
Share on email
Share on twitter