Málokterá potravina kolem sebe vybudovala tolik nevyřčených či nezodpovězených otázek, tolik mýtů, pověr a nepravd jako víno. A protože je horké léto, pojďme si o některých z nich chvíli lehkovážně povídat. Nemáme pít červené při pokojové teplotě? Tento mýtus vznikl nepochopením historických souvislostí. Zatímco v současnosti je za pokojovou považována teplota…
Je léto a léto je vinná, nikoli okurková sezóna. Nalijte si tedy sklenku a pojďte se spolu s námi ponořit do tajemství, které v sobě tento nápoj bohů skrývá. Průvodcem na této cestě nám bude prof. PhDr. Jaroslav Malina, DrSc., zakladatel a první ředitel Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, autor…
Je léto a léto je vinná, nikoli okurková sezóna. Nalijte si tedy sklenku a pojďte se spolu s námi ponořit do tajemství, které v sobě tento nápoj bohů skrývá. Průvodcem na této cestě nám bude prof. PhDr. Jaroslav Malina, DrSc., zakladatel a první ředitel Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, autor…
Obchody všeho druhu jsou dnes plné zboží všeho druhu. Když dostanu chuť na víno z Jižní Afriky, stačí sáhnout. Nebo co třeba jablko z Maďarska? Igen, není problém. Vybrat si můžeme potraviny z celého světa. Přesto se ale stále více lidí pídí po těch, co kdysi nosily označení Made in Czech. Proč je…
Je léto a léto je vinná, nikoli okurková sezóna. Nalijte si tedy sklenku a pojďte se spolu s námi ponořit do tajemství, které v sobě tento nápoj bohů skrývá. Průvodcem na této cestě nám bude prof. PhDr. Jaroslav Malina, DrSc., zakladatel a první ředitel Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně, autor…
Kdysi tam na vršku nad říčkou Vrchlicí stávala kaplička zasvěcená patronce horníků, svaté panně Barboře. Dnes tam díky kutnohorským měšťanům a jejich věčnému soupeření s těmi pražskými stojí chrám, jeden z nejkrásnějších v celé Evropě. Chrám, který ve své době směle konkuroval pražské svatovítské katedrále. No a pod ním stojí už léta jedna z našich…
Je léto a léto je vinná, nikoli okurková sezóna. Nalijte si tedy sklenku a pojďte se spolu s námi ponořit do tajemství, které v sobě tento nápoj bohů skrývá. Průvodcem na této cestě nám bude prof. PhDr. Jaroslav Malina, DrSc., zakladatel a první ředitel Ústavu antropologie Přírodovědecké fakulty Masarykovy univerzity v Brně,…
Tak abyste věděli, v prvním červencovém týdnu se na vinici děje spousta roztodivných věcí. Dokvétají pozdní odrůdy, jednou z nich je třeba Cabernet Blanc. A to je moc důležitá chvilka. Dokud totiž réva kvete, snažíme se nepracovat s půdou, to abychom nerozprašovali plísně v ní žijící a zbytečně neriskovali napadení vinné révy.…
Přiznejte se, že stejně jako my občas vybíráte zboží podle toho, jaký má obal, podle obsahu etikety, podle barev, tvarů či symbolů? Jestli jste alespoň někdy dali na takzvaný první dojem, víte, jak mocný efekt může taková etiketa na produktu mít. A u vín to platí dvojnásob. Naše vína bývala…
Zakladatelem biodynamického zemědělství je rakouský filosof, ezoterik a reformátor mnoha oblastí lidského života Rudolf Steiner (1861 – 1925). V posledním roce svého života vyhověl naléhání zemědělců a přírodovědců a v červnu 1924 připravil na zámku velkostatkáře Keyserlinga v Koběřici u Vratislavi, v tehdejším Prusku a dnešním Polsku, osm přednášek takzvaného Zemědělského kurzu. Zemědělci oslovili…