Tak abyste věděli, v prvním červencovém týdnu se na vinici děje spousta roztodivných věcí. Dokvétají pozdní odrůdy, jednou z nich je třeba Cabernet Blanc. A to je moc důležitá chvilka. Dokud totiž réva kvete, snažíme se nepracovat s půdou, to abychom nerozprašovali plísně v ní žijící a zbytečně neriskovali napadení vinné révy.

V této době také probíhá druhý preventivní postřik, k němuž používáme extrakty z bylin pro podporu vitality keřů a základní síru. Další ochranu provádíme až na základě tlaku chorob, který lze „vypočítat“ z dat z našich meteostanic, které v každé vinici máme. Tahle data jsou online a můžete se na ně kdykoli podívat i vy! Například vinice U Borku pod zámkem Kačina na odkazu zde. Vinici Nad Kapličkou nad sídlištěm Šipší zase tady.

Protože letorosty révy jsou víceméně zastrčené v drátěnce, můžeme se soustředit na zelené práce, konkrétně podlom. Tahle činnost znamená, že se v zóně hroznů vylamují zálistky, aby listová stěna byla vzdušná a nešířily se v ní plísně.

Ještě jsme stihli zmulčovat zelené hnojení v meziřadích. Mulčovací hmota přikryje půdu, to aby se neodpařovala voda. Odumírající rostliny začnou během několika týdnů postupně dodávat révě živiny. Odumřelé kořeny také vytvoří kapiláry pro snazší vsakování vody do půdy.

Vinice v tomto období intenzivně rostou, jsou krásně zelené, zdravé a my z nich máme velikou radost. Ale to máme kdykoli, nejen na začátku července.

Share on facebook
Share on email
Share on twitter