Pokud jste nás už někdy osobně navštívili, pak víte, že Vinné sklepy Kutná Hora mají své sklepy… v Kutné Hoře. A ne na místě ledasjakém! Naše vína školíme v klášteře, který je navíc také gymnáziem. Budova jest to tedy pro zušlechťování a rozvoj našich vín na těle i duchu vpravdě ideální!

Klášter řádu sv. Voršily, kde sídlíme, se nachází v centru Kutné Hory. Podle původních plánů Kiliána Ignáce Dienzenhofera měl být klášter stavbou skutečně velkolepou. Bohužel byla pro nedostatek financí postavena pouze tři křídla. Klášter byl dostavěn v roce 1743, později k němu přibyla ještě kaple Nejsvětějšího Srdce Páně. Ale to už se psal rok 1901.

Nejpůsobivějším prostorem kláštera je točité schodiště, vložené do kouta mezi jižní a východní křídlo. Vrcholí střešním polopatrem s kulatými okénky a kupolí s lucernou. V nejvyšší části schodiště se zachovala původní výmalba včetně stropní fresky, znázorňující založení řádu voršilek Angelou Merici. Všechny místnosti jsou klenuté, výška podlaží směrem vzhůru klesá.

V současné době je v části kláštera zřízeno Církevní gymnázium sv. Voršily. Tento v pořadí třetí církevní řád, který v historii sídlil v Kutné Hoře (po Cisterciácích a Jezuitech) zde začal působit až na počátku 18. století, v roce 1712. Vořšilky zde založily školu pro dívky a snažily se vybudovat v Kutné Hoře svůj klášter. Uspěly, ale jen z poloviny. Klášter, jak už víme, zůstal nedostavěný.

Ale nám to nevadí. Prostory, které v něm užíváme, dokonale splňují naše potřeby. Provozujeme v nich vinotéku, v několika klášterních komnatách pořádáme řízené skupinové degustace, ve sklepeních pracuje naše víno a venku pod ořechem je stín i v těch nejparnějších dnech. Přijďte si to ověřit, budeme Vás čekat.

Share on facebook
Share on email
Share on twitter