Svatovavřinecké je stará odrůda původem z Francie, pravděpodobně z Burgundska.  Odrůda byla z území dnešní Francie v polovině 19. století rozšířena do Německa německým lékárníkem Bronnerem. Následně se šířila v okolních zemích a tedy i k nám.

Nyní je Svatovavřinecké naší nejrozšířenější a nejpěstovanější modrou odrůdou. Svatovavřinecké je také jednou z hlavních odrůd používaných při výrobě Svatomartinského, tedy mladého vína. Tato odrůda je také velice vhodná pro výrobu růžových vín.

Název této odrůdy souvisí s tím, že na sv. Vavřince 10. srpna začínají bobule zaměkávat.

Svatovavřinecké z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Tohle Svatovavřinecké se narodilo na vinici Nad Kapličkou v Kutné Hoře. Podloží této vinice tvoří vápenaté sedimenty druhohorního moře.

Ročník 22 přinesl víno s intenzivní, hlubokou a sytou barvou. Ve vůni najdeme lesní ovoce, černé třešně, višně a švestky. V chuti je šťavnaté s výraznější kyselinkou, která bude zráním měkčí a sametovější.

Oproti tomu Svatovavřinecké 21 je víno plné karmínové barvy s komplexním aroma připomínajícím višně v čokoládě, ostružiny, mandle a sušené švestky. Chuť je šťavnatá, podpořená tóny koření.

A pak je tu ještě Svatovavřinecké rosé! Jeho barva je lososová s nádechem malin, vůně vína evokuje kompotované jahody, maliny a koření. Víno je jednoduché, snadno pitelné s lehkým pepřovým závěrem.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter