Pinot noir, kterému se český říká též Rulandské modré, je starobylá, ušlechtilá odrůda. Její vína jsou typická sametovými tříslovinami, světlejší barvou a dobrou svěžestí. Její pravlastí je Burgundsko ve Francii. Pinot Noir je však po staletí odrůdou hojně pěstovanou i mimo svou domovinu, napříč starým kontinentem, především pak v severnějších oblastech. Svého času byla tato odrůda hojně pěstována i v Praze, kam ji přímo z Francie dovezl Karel IV.

Pinot noir je zrcadlem vinaře, je zrcadlem ročníku, ale především je právě zrcadlem místa, kde se zrodil. Všeobecně také platí, že čím méně malých a kompaktních hroznů keře modrého pinotu mají, tím větší sílu a koncentraci bude mít výsledné víno.

Pinot noir z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Pinot noir se narodil na vinici U Všech svatých v Kutné Hoře. Podloží vinice tvoří ruly s vysokým obsahem křemičitanů a železa.

Pinot noir 21 je víno plné rubínové barvy s typickým aroma své odrůdy, ve kterém můžeme najít tóny čokolády, brusinek, mandlí a lesních plodů.

Share on facebook
Share on email
Share on twitter