Tato odrůda patří do rodiny Pinot, vznikla totiž jako pupenová mutace odrůdy Pinot noir, čili Rulandské modré. Stalo se tak patrně ve Francii, v Burgundsku. Odborný název této odrůdy zní Pinot précoe noir. A protože koncem července začíná tato odrůda takzvaně zaměkat a vybarvovat se, a protože 25. tohoto měsíce je svátek svatého Jakuba, máme v Čechách a na Moravě toto víno pojmenováno po tomto světci, tedy Jakubské.  

Odrůda je rozšířená všude po Evropě, hlavně v nevinařských oblastech, pro rané zrání hroznů a pro dobrou mrazuodolnost. Často zdobí stěny domů.

Jakubské je rozšířeno po celé Evropě. Hodí se zejména pro pěstování v severních vinařských oblastech, protože dobře odolává zimním mrazům.

Jakubské z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Jakubské se narodilo na vinici U Borku v obci Svatý Mikuláš nedaleko Kutné Hory přímo pod zámkem Kačina. Podloží vinice tvoří písky a štěrkopísky do hloubky 20 m. 

Jakubské ročník 21 má barvu typicky granátovou. Jeho vůně je kořenitá, objevují se tóny přezrálé černé třešně, fialek, čokolády, orientálního koření. Chuť je velmi jemná, elegantní, přitažlivá, kořenitá, s příjemnou aciditou a tříslovinami. Je to zkrátka lehké, elegantní víno, které se výborně hodí k osvěžujícímu letnímu pití. A ještě rada. Vyzkoušejte Jakubské růžové, to je pro horké letní měsíce úplně fantastické!

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter