Tramín kořenný, jinak také Gewurztraminer, je ušlechtilá bílá odrůda s hrozny slupek růžové až červené barvy. Je to odrůda, jejíž vína patří k nektarům s nejbohatším a nejvýraznějším parfémem vůbec.

Tramín je geneticky jednou z nejstarších u nás pěstovaných odrůd vinné révy, je rodičem třeba Ryzlinku rýnského, Veltlínského zeleného, Sylvánského zeleného či Pálavy. Hlavním útočištěm Gewurztramineru je kdysi německé, dnes francouzské Alsasko. Na velkých plochách se pěstuje v Německu a Itálii. Tramíny obecně jsou vhodné pro pěstování v severních vinařských oblastech. Ležením na lahvi se zušlechťuje jejich přirozené aroma.

Tramín kořenný 2021 z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Tramín kořenný 2021 se narodil na vinici Nad Kapličkou v Kutné Hoře. Podloží této vinice tvoří vápenaté sedimenty druhohorního moře.

Tento Tramín kořenný vyniká jemnou ovocno-kořenitou vůní, která připomíná okvětní plátky růží, citrusy a sušený zázvor. Chuť je výrazně kořenitá, typická pro tuto odrůdu. A jen tak pro zajímavost- podloží této vinice tvoří vápenaté sedimenty druhohorního moře.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter