Chardonnay je nejrozšířenější odrůdou bílého vína na světě. Pěstuje se prakticky ve všech vinařských oblastech. Částečně je to způsobeno schopností této odrůdy přizpůsobit se různým klimatickým podmínkám a druhům půdy. Původní domovinou této odrůdy je ovšem Francie, konkrétně vinařská oblast zvaná Burgundsko.

Chardonnay je stará bílá odrůda, která je – pro mnohé možná překvapivě – dcerou jiné, modré odrůdy zvané Pinot noir, nebo také Rulandské modré.

O Chardonnay se říká, že je velmi tvárnou odrůdou a že se takzvané převléká podle země, slunce i vinařské péče. Velmi tedy záleží na tom, kde se Chardonnay pěstuje, jak s ním vinař nakládá a zda se takzvaně školí v dubových sudech.

Tato odrůda nám může dát velmi harmonická, plná, sametová a svěží vína.

Chardonnay z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Naše Chardonnay se narodilo na vinici Nad Kapličkou v Kutné Hoře. Podloží této vinice tvoří vápenaté sedimenty druhohorního moře.

Kutnohorské Chardonnay 2019 vyniká zelenkavě slámovými odlesky. Vůně citrusů, lučních květů a vanilky se doplňuje s příjemnou nesvíravou kyselinkou. Víno je šťavnaté a chuťově vyvážené. Zrálo 10 měsíců v dubových sudech. Nespleťte si je s Chardonnay ročníku 2021. To má zelenožlutou barvu s vůní po máslových hruškách s tóny akátu a medu. V chuti ucítíme lehkou křídovou zaprášenost typickou pro podloží vinice, kterou tvoří vápenaté sedimenty druhohorního moře.

Tak na zdraví a brzy na viděnou v Kutné Hoře!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter