Odrůdu Solaris vyšlechtil v roce 1975 Norbert Becker ve státním výzkumném vinařském institutu v německém Freiburgu. Mateřskými odrůdami jsou Merzling  a odrůda GM 6493 vzniklá z křížení, které provedl profesor Vilém Kraus. Název vychází z latinského slova slunečný. Odrůda Solaris pak stála za vznikem dalších sedmi odrůd, například Cabernet Cortis. 

Solaris je velmi raná moštová odrůda. Je brzy zralá a vyznačuje se vysokou cukernatostí.

Pěstuje se především v severněji položených oblastech. Dokáže totiž plně dozrávat i v horších klimatických podmínkách, a to i při nedostatku slunečního svitu.

Solaris z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Solaris se narodil na vinici U Borku v obci Svatý Mikuláš pod zámkem Kačina u Kutné Hory. Podloží vinice tvoří štěrkopísky.

Barva Solarisu ročníku 22 je zelenkavá se slámovými odlesky, vůni tvoří bílé ovoce, koření a sušené rozinky. V chuti panuje vybalancovaný poměr cukrů a kyselin, v závěru je tento Solaris pepřově minerální.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter