Muscat (Muškát) je starou rodinou odrůd vinné révy. Jde o odrůdu původně francouzskou, která je pravděpodobným křížencem odrůd Chrupka bílá a Muškát žlutý. Své jméno nese podle charakteristické vůně muškátu.

Vínům z různých Muškátů je společné výrazně květinové a zároveň sladce hroznové aroma. Jsou to zkrátka vína nezaměnitelného, intenzívního parfému, vína s příjemnou hebkostí a lehkou kyselinkou v ústech.

Výrazné harmonické aroma tohoto vína prý chutná hlavně ženám. Rozhodně však platí, že pro pěstování této odrůdy je třeba mít velmi dobré vinařské znalosti. 

Muškát Ottonel z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Muškát Ottonel se narodil na vinici U Všech svatých v Kutné Hoře. Podloží vinice tvoří ruly s vysokým obsahem křemičitanů.

Ročník 21 přinesl snadno pitelné víno s vyváženým obsahem alkoholu, kyselin a cukru. Vůně je typická odrůdová připomínající zralé broskve, s jemnou kořenito-muškátovou linkou. V dochuti je příjemně minerální s typickou křídovostí.

Muškát Ottonel 22 má barvu zlatavou, s lehkým zelenkavým odleskem, vůně je typicky jemně ovocitá s dominujícími tóny muškátu a koření. Chuť je vyvážená a osvěžující s vyváženým poměrem kyselina a cukrů. V závěru je v přední části úst cítit typická křídová prašnost.

Tak ať vám chutná stejně jako nám!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter