Odrůda Müller Thurgau vznikla křížením Ryzlinku rýnského a Madlenky královské. Vyšlechtil ji Hermann Müller v roce 1882. Švýcar Müller pocházel z kantonu Thurgau, a tak spojení jeho příjmení s názvem rodného kantonu dalo této odrůdě jméno.

Müller Thurgau je nejrozšířenější novošlechtěnou odrůdou na světě, v Německu je druhou nejrozšířenější odrůdou, v České republice pátou nejpěstovanější bílou odrůdou.

Müller Thurgau je nejlepší pít jako mladé víno do dvou až tří let stáří. To je spolu s jeho ranným dozráváním jeden z důvodů, proč patří mezi hlavní odrůdu Svatomartinských vín.

Odrůda Müller Thurgau není zvláště náročná na oblast pěstování, a dá se tak pěstovat na mnoha místech. Jenom zimní mrazy pod -18°C jí vadí. Na co je však citlivější, je kvalita půdy. Má totiž ráda půdy bohaté na živiny, spíše jílovité, hlubší a těžší s dostatkem vláhy. 

Müller Thurgau z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Müller Thurgau se narodil na vinici Nad Kapličkou v Kutné Hoře. Podloží této vinice tvoří vápenaté sedimenty druhohorního moře.

Ročník 2022 přinesl víno zelenkavozlatavé barvy, v jehož vůni najdeme bílé broskve, přezrálý angrešt, hrozny, letní hrušky a krásně kořenitou muškátovost, typickou pro tuto odrůdu. Chuť je velmi čistá, hladká, kořenito-muškátová, s jemným nádechem křídy v dochuti.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter