Cabernet blanc je bílá původně německá a švýcarská odrůda révy vinné. Její historie se datuje od roku 1991, kdy švýcarský pěstitel Valentin Blattner zkřížil Cabernet Sauvignon s neznámou odrůdou, někteří říkají, že šlo o odrůdu jménem Regent.

Chuťový profil odrůdy Cabernet blanc se se podobá odrůdám Ryzlink rýnský a Sauvignon blanc.

Cabernet blanc je rozšířen především ve Švýcarsku a Německu, v menší míře i v Nizozemsku a Rakousku. 

Odrůda není zapsána v Státní odrůdové knize České republiky ani jiné země EU (je zapsána pouze ve Švýcarsku). 

Cabernet blanc z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Cabernet blanc se narodil na vinici U Všech svatých v Kutné Hoře. Podloží vinice tvoří ruly s vysokým obsahem křemičitanů.

U ročníků 2019 a 2021 vás překvapí jeho čistá zelenkavá barva se slámovými odlesky. Vůně je výraznější s tóny angreštů a bílých grepů. Chuť je plná, výrazně zeleně ovocná a minerální, připomínající drcené křemeny. Podloží vinice tvoří ruly s vysokým obsahem křemičitanů.

Ročník 22 přinesl víno zelenkavé barvy, s výrazným aroma po angreštu, rybízu a kopřivách. V chuti je opět vyvážené s příjemnou mineralitou připomínající drcené křemeny.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter