Rulandské šedé se nazývá také Pinot gris a jde o velmi starou odrůdu. Pochází z Burgundska, kde vzniklo spontánní mutací Pinotu noir, čili Rulandského modrého.

Hrozny Pinotu gris jsou zbarveny do hněda či do růžova, připravuje se z nich ale většinou klasické bílé víno a barvy slupek se nevyužívá. U této odrůdy velmi záleží na vinařském stylu – vína pěstovaná v severní Itálii nebo třeba v Německu mívají svěží charakter, ve francouzském Alsasku najdete spíše bohatší a kořenitější vína této odrůdy.

Na území Čech a Moravy se tato odrůda dostala společně s Rulandským modrým ve 14. století.

Rulandské šedé 2022 z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Naše Rulandské šedé 2022 se narodilo na vinici Nad Kapličkou v Kutné Hoře. Podloží této vinice tvoří vápenaté sedimenty druhohorního moře.

Karlův punk Rulandské šedé 2022 je divoké víno, nespoutané a živé, zkrátka punkové. Bylo vyrobeno metodou PET-NAT. To je zkrátka z francouzských slov Pétillant-naturel, což znamená „přírodně šumivé“. Pet-nat je takzvaně netiché víno, které se vyrábí částečným primárním kvašením moštu v tanku nebo sudu a částečným kvašením v láhvi pod korunkovým uzávěrem. Na rozdíl od vín šampaňského typu se při výrobě vynechává tzv. druhotné kvašení.

Naše Rulandské šedé v punkové edici je nalahvováno s částí kalů, které dokvašují přímo na lahvi. Čekejte mírně perlivé, mladé víno plné blahodárných kvasnic. Víno je nefiltrované a samozřejmě nesířené. Nečekejte běžné víno. Čekejte nečekané.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter