Vinná réva patří k nejdéle pěstovaným kulturním rostlinám. Její plody jsou ideální dietní potravinou. Zaženou chuť na sladké, slupky obsahují velké množství vlákniny, která zlepšuje činnost ochablých střev. Hrozny snižují překyselení žaludku, působí močopudně, zvyšují vylučování žluči, mají i mírně projímavé účinky, upravují metabolismus cukrů.

Hrozny kromě invertních cukrů obsahují ve větším množství vitamíny skupiny B, organické kyseliny (více v bílých hroznech) a třísloviny (více v hroznech červených). Velmi zajímavý je i obsah manganu a hořčíku. Vyšší obsah draslíku příznivě vyrovnává neblahé vlivy přesolené stravy (tedy zvýšeného příjmu sodíku).

Hroznové víno je velmi dobrý zdroj sacharidů (fruktóza a glukóza), vitamínů C, A a K a dále vitamínů B (Niacin, Vitamin B6, Riboflavin, Thiamin a Kyselina listová). Ve víně je velmi malý obsah bílkovin a tuku. Hrozny dále obsahují také důležité minerály jako je vápník, draslík, fosfor. Hroznové víno má také skromný podíl hořčíku, zinku a železa. Víno obsahuje důležitou vlákninu a antioxidanty, které pomáhají při zácpě. 

Konzumace hroznů pomáhá při depresi, únavě a stresu. Hrozny červené barvy přispívají k lepší tvorbě krvinek. Obecně o hroznovém vínu platí, že jeho pojídáním předejdete únavě i stresu. Při nákupu hroznů střapcem lehce potřeste, bobule by měly zůstat na stopkách. Pokud opadají, víno není čerstvé.

Platí také to, že pokud chcete uchovat bobulovité plody v co nejlepším stavu, je dobré vyložit krabičku kuchyňskými utěrkami a pečlivě odstranit poškozené bobule. Před vložením do chladu lednice je ještě přikrýt další vrstvou papírových utěrek. Bobulky hroznů můžete také po umytí jednoduše zmrazit, vznikne osvěžující pochoutka, kterou můžete servírovat nejen během léta. 

Share on facebook
Share on email
Share on twitter