Ryzlink rýnský je starobylá bílá odrůda, často označovaná za krále hroznů.

Chuť a charakter ryzlinku je velmi ovlivněn geologickým podložím vinice, na kterých roste. Někteří milovníci ryzlinků jsou schopni rozpoznat podloží (tedy či byly hrozny vypěstovány na vápenci, na břidlici nebo např. na žule) při pouhém přivonění.

Ryzlinky velmi dobře zrají. Ty z německých oblastí přímější a krásně svěží, ty francouzské naopak zaoblenější.

Vinařova práce při výrobě ryzlinku je především o hledání harmonií, správných proporcí. Je třeba, aby keře neměly příliš nízké, ani příliš vysoké výnosy. Důležitý je také čas sklizně a stupeň zralosti hroznů, obsah kyseliny a obsah cukru.

Ryzlink se pěstuje ve většině severnějších oblastí starého světa, ve vinařské oblasti Čechy patří k stěžejním odrůdám.

Ryzlink rýnský 2021 z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Ryzlink rýnský 2021 se narodil na vinici U Všech svatých v Kutné Hoře. Podloží vinice tvoří ruly s vysokým obsahem křemičitanů.

Karlův punk Ryzlink rýnský 2021 je divoké víno, nespoutané a živé, zkrátka punkové. Bylo vyrobeno metodou PET-NAT. To je zkrátka z francouzských slov Pétillant-naturel, což znamená „přírodně šumivé“. Pet-nat je takzvaně netiché víno, které se vyrábí částečným primárním kvašením moštu v tanku nebo sudu a částečným kvašením v láhvi pod korunkovým uzávěrem. Na rozdíl od vín šampaňského typu se při výrobě vynechává tzv. druhotné kvašení.

Naše Rulandské šedé v punkové edici je nalahvováno s částí kalů, které dokvašují přímo na lahvi. Čekejte mírně perlivé, mladé víno plné blahodárných kvasnic. Víno je nefiltrované a samozřejmě nesířené. Nečekejte běžné víno. Čekejte nečekané.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter