Muscat (Muškát) je starou rodinou odrůd vinné révy. Jde o odrůdu původně francouzskou, která je pravděpodobným křížencem odrůd Chrupka bílá a Muškát žlutý. Své jméno nese podle charakteristické vůně muškátu.

Vínům z různých Muškátů je společné výrazně květinové a zároveň sladce hroznové aroma. Jsou to zkrátka vína nezaměnitelného, intenzívního parfému, vína s příjemnou hebkostí a lehkou kyselinkou v ústech.

Výrazné harmonické aroma tohoto vína prý chutná hlavně ženám. Rozhodně však platí, že pro pěstování této odrůdy je třeba mít velmi dobré vinařské znalosti. 

Muškát Ottonel 2021 z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Muškát Ottonel 2021 se narodil na vinici U Všech svatých v Kutné Hoře. Podloží vinice tvoří ruly s vysokým obsahem křemičitanů.

Karlův punk Muškát Ottonel 2021 je divoké víno, nespoutané a živé, zkrátka punkové. Bylo vyrobeno metodou PET-NAT. To je zkrátka z francouzských slov Pétillant-naturel, což znamená „přírodně šumivé“. Pet-nat je takzvaně netiché víno, které se vyrábí částečným primárním kvašením moštu v tanku nebo sudu a částečným kvašením v láhvi pod korunkovým uzávěrem. Na rozdíl od vín šampaňského typu se při výrobě vynechává tzv. druhotné kvašení.

Naše Rulandské šedé v punkové edici je nalahvováno s částí kalů, které dokvašují přímo na lahvi. Čekejte mírně perlivé, mladé víno plné blahodárných kvasnic. Víno je nefiltrované a samozřejmě nesířené. Nečekejte běžné víno. Čekejte nečekané.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter