Hibernal je odrůda vyšlechtěná v roce 1944 ve Výzkumném vinařském ústavu v německém Porýní. Byla vytvořena křížením odrůdy Seibel 7053 (Chancellor) a Ryzlinku rýnského.

Název odrůdy navrhl Prof. Vilém Kraus. Vycházel přitom z latiny a typické schopnosti této odrůdy odolávat mrazům. Hibernus znamená latinsky zimní.

V současnosti se v domovském Německu tato odrůda pěstuje jen velice okrajově. Velké popularity se jí však dostává u nás. Hibernal dnes najdete ve všech vinařských regionech jak na Moravě, tak v Čechách.

Svým charakterem Hibernal připomíná vína Ryzlinku rýnského nebo Sauvignonu.

Hibernal z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Hibernal se narodil na vinici Na Příčce v obci Vinaře nedaleko Kutné Hory, kde jeho réva rostla v těžké jílovito-vápenité půdě s vyšším podílem aktivního vápníku. 

Toto víno ročníku 2019 má žlutozelenou barvu, vůně je intenzivní, příjemně ovocitá, chuť plná, velmi extraktivní, typicky minerální až slaná. Ve vůni a chuti můžeme hledat angrešt, ananas, grapefruit, červený pomeranč, jemné květinové tóny.

Náš Hibernal ročníku 2017 má stejnou zelenožlutou barvu, vůně je opět intenzivní a příjemně ovocitá. Ve vůni a chuti můžeme hledat černý rybíz, angrešt, grapefruit, červený pomeranč, sušené bezinky. V dochuti je příjemně minerální až slané, šťavnaté.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter