Ryzlink rýnský je starobylá bílá odrůda, často označovaná za krále hroznů.

Chuť a charakter ryzlinku je velmi ovlivněn geologickým podložím vinice, na kterých roste. Někteří milovníci ryzlinků jsou schopni rozpoznat podloží (tedy či byly hrozny vypěstovány na vápenci, na břidlici nebo např. na žule) při pouhém přivonění.

Ryzlinky velmi dobře zrají. Ty z německých oblastí přímější a krásně svěží, ty francouzské naopak zaoblenější.

Vinařova práce při výrobě ryzlinku je především o hledání harmonií, správných proporcí. Je třeba, aby keře neměly příliš nízké, ani příliš vysoké výnosy. Důležitý je také čas sklizně a stupeň zralosti hroznů, obsah kyseliny a obsah cukru.

Ryzlink se pěstuje ve většině severnějších oblastí starého světa, ve vinařské oblasti Čechy patří k stěžejním odrůdám.

Ryzlink rýnský z produkce Vinných sklepů Kutná Hora je v první řadě víno naturální, víno pěstované v rámci biodynamického vinohradnictví, které je jediné svého druhu v celé České republice. Naše vína jsou překvapivá svou přirozeností a netradiční mineralitou pocházející z kamenitého podloží našich vinic.

Náš Ryzlink rýnský se narodil na vinici U Všech svatých v Kutné Hoře. Podloží vinice tvoří ruly s vysokým obsahem křemičitanů.

Když ochutnáte náš Ryzlink rýnský ročník 2019, zjistíte, že jeho vůně je ovocná, připomíná ananas, ale také lípu a koření. V chuti je ovocno-minerální, příjemně šťavnaté. Extraktivnost vína spolu s tóny lipového květu, medu a koření je cítit v dlouhém a příjemném minerálním závěru. Víno zrálo z 50 procent v dubových sudech v klášteře sv. Voršily po dobu 18 měsíců.

Ročník 21 zase přinesl víno zelenkavě zlaté barvy s typickým aroma lipového květu, vyzrálého angreštu, meruňky a borovice. Chuť je středně plná, dochuť dlouhá a minerální po drcených křemenech.

Ryzlink ročníku 22 je víno slámové barvy, jehož aroma připomíná meruňky, rozkvetlou lípu a med. Dochuť je dlouhá, výrazně minerální po drcených křemenech. Víno má potenciál k dlouhému ležení.

A pak je tu ještě jedna možnost na výběr – Ryzlink rýnský 2019 z naší slavné schwarzenbergské edice. Toto víno vyniká průzračnou světle žlutozelenkavou barvou. Ovocná vůně připomíná ananas, lípu a koření. V chuti je víno ovocno-minerální, příjemně šťavnaté. Extraktivnost vína spolu s tóny lipového květu, medu a koření je cítit v dlouhém a příjemném minerálním závěru. Víno zrálo z 50 % v dubových sudech v klášteře sv. Voršily po dobu 18 měsíců.

Tak na zdraví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter