Vajíčka jsou symbolem Velikonoc stejně jako třeba pomlázka, koleda nebo beránek. Vajíčka se barví, ale také různě zdobí mnoha způsoby. Historie barvení vajíček začíná zcela jistě už ve starověkém Egyptě a Persii, kde se na svátky jara barvila na červeno, skořápky se ale pravděpodobně zdobily už v pravěku. Nejstarší zdobená kraslice má podle vědců stáří 2300 let, první historicky doložené barvení vajíček je z roku 1290, kdy král Edward I nechal jako dar obarvit zlatou barvou 450 vajec. 

Velikonoční vajíčka se podle některých historických úvah objevovala už 5 000 let před Kristem, ale prokázat to samozřejmě nelze. Malování a zdobení velikonočních vajíček ale nijak nesouvisí s křesťanskými tradicemi, protože vejce se barvila už dávno před vznikem církevních velikonočních svátků.

K Velikonocům patří stejně neodmyslitelně také kvalitní, specificky jarní, svěží pokrmy. A ty si přímo říkají o to, aby byly spárovány s vybranými druhy vín. Zatímco většina velikonočních dobrot k sobě zcela přirozeně přitahuje nějakou vhodnou odrůdu či cuvée, ten nejtypičtější velikonoční pokrm byl k vínu připoután jaksi násilně a uměle.

To bylo tak. V roce 1977 vyšel v časopisu Vogue článek, který stvořil velmi bizarní dietu. Té se od té doby říká dieta „Víno a vejce“. Už ve svých dobách vzbudila tahle šílenost velké pozdvižení a vinou sociálních sítí začala být znovu diskutována někdy v roce 2018.

Dieta, jejíž podstavou je třídenní konzumování prakticky jen vajec a vína, se zrodila v hlavě šéfredaktorky výše uvedeného časopisu Helen Gurley Brownové. Ta slibovala po třech dnech jistého dietního utrpení úžasné výsledky. Ženy, zhubnete prý až 2,5 kg. Koukejte, jak slibně ta dieta vypadá:  

  • Snídaně: 1 vejce natvrdo, 1 sklenka vína (suchého, nejlépe Chablis) a černá káva.
  • Oběd: 2 vejce natvrdo, 2 sklenice vína (suchého, nejlépe Chablis) a černá káva.
  • Večeře: 150 g grilovaného steaku s černým pepřem a citronem; černá káva a zbytek láhve vína (denně je povolena jedna láhev vína.)

Ale zatímco některé ženy se radují z toho, že mohou pít víno v kteroukoli denní dobu, většina lidí se ptá: Funguje to vůbec? Koneckonců, není to poprvé, kdy někdo vynalezl „zaručenou dietu“. Proto se Diane McMartinová ze serveru TheKitchn.com rozhodla vyzkoušet dietu Víno a vejce a její výsledky ji rozhodně šokovaly. „Nepřekvapilo mě, jak jsem byla při této bizarní dietě hladová nebo roztěkaná,“ napsala. „Ale nečekala jsem, jak mě to ovlivní po emocionální stránce. Smutek, který jsem cítila v noci, byl něco děsného. Teď si úplně jinak vážím toho, jaké mám zatracené štěstí, že nechodím spát hladová.“

Přestože ženy se zdravým rozumem už žádnou podobnou dietu držet nehodlají, mnohé z nich zjistily, že suché víno tvoří s vařeným vejcem docela chutnou kombinaci.

Tak krásné Velikonoce a dobrou chuť k velikonočním dobrotám a dobře vybraným vínům.

Share on facebook
Share on email
Share on twitter