Letošní sklizeň se nesla v hektickém duchu. Ačkoliv vegetace byla v našich podmínkách při kvetení oproti loňsku zpožděná, díky teplému létu začala sklizeň opět již na konci srpna. Sklízeli jsme rané odrůdy jako Solaris a Jakubské. 

Na přelomu srpna a září nás potrápil vydatný déšť. Například část svatovavřineckého ve vinici Nad Kapličkou jednorázový nápor 40 mm deště nesl těžce, bobule začaly praskat a do vytékajícího moštu se pustil hmyz. Ve vinici tedy zůstaly více než 3 t hroznů, které nebyly použitelné. Alespoň se využijí jako hnojivo pro následující ročník.

Dále byl podzim opravdu krásný – teplé počasí vyšponovalo cukry v moštu do nebeských výšin při zachování dobrého poměru kyselin, což je důležité pro stabilitu vína a minimalizaci obsahu oxidu siřičitého. I tak jsme museli se sklizní pospíchat, aby vína byla dobře pitelná, zejména u bílých vín nemáme rádi příliš mnoho alkoholu.

Do konce září máme sklizeny dvě vinice – U Borku a Nad Kapličkou, i část vinice U všech svatých a sto tun máme tzv. pod střechou. Vše jako vždy ručně, aby mohlo probíhat pečlivé třídění hroznů a do lisu se dostaly jen ty, které bychom sami chtěli jíst. Tímto děkujeme všem našim kolegům, kteří v tomto hektickém období odvedli skvělou práci!

Většina vín již dokvašuje, nebo je v plném kvasu. Ve sklepě to krásně voní a vína kvasí čistě, což každý den pečlivě kontrolujeme 🙂

Share on facebook
Share on email
Share on twitter