4. 6. 2022 v 14:00

Klášter sv. Voršily v Kutné Hoře

Vinné sklepy se opět otevřou široké veřejnosti, a to v sobotu 4. června od 14 do 19 hodin. Budete si moct prohlédnout prostory sklepů v klášteře sv. Voršily, ve kterých jsou umístěny české kvevri – obrovské hliněné nádoby na výrobu vína tzv. kachetinskou metodou a asistovat při jejich otevírání a lisování rmutu.

Odpoledne pak pro zájemce proběhne prohlídka sklepního hospodářství + výrobu bylinkových extraktů ve výrobních prostorách Vinných sklepů – na statku Apak v Seifertových sadech.

Během celého odpoledne bude probíhat neřízená degustace místních biodynamických vín a vybraných gruzínských kvevri vín.

Vstup na akci je zdarma. Degustace bude probíhat na základě zakoupených kupónků, není třeba se předem registrovat.

Neomezená degustace vín 590,- / předprodej 490,-

Program: 
14:00 začátek akce
14:30 otevírání kvevri a lisování rmutu
16:00 prohlídka sklepního hospodářství – statek Apak
17:00 Salome Khardzeishvili: přednáška o výrobě v kvevri a terroir

Co je kvevri? Kvevri je obrovská keramická nádoba připomínající svým tvarem amforu. Pochází z Gruzie, kde se již v šestém tisíciletí před naším letopočtem používala pro výrobu vína. Dnes je tento způsob výroby nazýván jako tzv. kachetinská metoda. Velikost kvevri je různá, objem se pohybuje od 2-3 litrů po 6-8 tisíc litrů. Nádoby se vyrábějí postupným přidáváním kruhových vrstev hlíny na sebe. Následně se nádoba postupně vypaluje v cihlové peci. Po vypálení je vnitřní povrch potažen zahřátým včelím voskem a následně se kvevri zakopávají částečně nebo celé do země.