Zima ve vinici je obdobím klidu a přípravy na novou sezónu. Příroda spí, hrozny jsou sklizeny, ale práce ve vinici tím rozhodně nekončí. Právě v zimě se totiž provádí jeden z nejdůležitějších úkon – řez révy.

Řez révy je důležitý pro zdraví vinice i kvalitu budoucí úrody. S řezem jsme začali v prosinci, kdy jsou keře v období vegetačního klidu. Cílem je zredukovat potencionální sklizeň, tak aby hrozny měly odpovídající kvalitu. Zachoval se tok mízy a živin po obou stranách keře, odstranilo se odumřelé dřevo, do kterého by se mohly dát dřevokazné houby a budoucí tažně měly dobré postavení a byly vzdušné s dostatkem slunečního svitu.

Práce ve vinici v zimě jsou náročné a vyžadují zkušenost. Střih vína je tak trochu umění, které vyžaduje cit pro každou konkrétní vinici. Je to investice do budoucí úrody, která se vrátí v podobě kvalitních hroznů a vynikajícího vína.


Share on facebook
Share on email
Share on twitter