V našich vinicích právě probíhá nejdůležitější operace roku – řez révy. Jedná se o první redukci sklizně. Člověk by řekl, že sklizeň je ještě v nedohlednu, pravda však je, že tenhle proces ořezávání velmi zásadně ovlivňuje kvalitu budoucích hroznů. Možná to víte, drtivá většina našeho vedení je střední rýsnko-hessenské, tvar řezu se jmenuje Guyotův řez. To tedy znamená, že révu prořezáváme na jeden plochý tažeň, na kterém, až přijde čas, vyrostou letorosty s hrozny. Pak je tam ještě takzvaný zásobní čípek, na kterém vyroste dva letorosty. Z nich ten silnější vybereme na plodonosný tažeň pro další rok. Řez má spousty zákonitostí a zásadně ovlivňuje zdravotní stav keřů. 

Vinice U Borku pod zámkem Kačina a vinice Nad Kapličkou na Kaňku jsou již hotové a tým řezáčů se posunul do naší největší vinice na kopci Sukov, U všech svatých. Tam je čeká ještě 20 ha práce, a to není málo. 🙂 A abychom se už vůbec nenudili, máme tu nové přírůstky v ovčím stádu. Mláďata jsou na světě!

Ve sklepě právě probíhá velký úklid a údržba techniky, v garážích údržba a opravy mechanizace. Do konce měsíce se však chystáme lahvovat Pinot noir z vinice U Borku ročníku 2022, který je krásně rustikální a moc se nám líbí. Taky jsme pořídili nové sudy. Ačkoliv 95 % sudů máme z věhlasného francouzského bednářství François Frères, rozhodli jsme si vyzkoušet také slavonský dub od chorvatského výrobce. Na výsledek jsme velmi zvědaví!

Share on facebook
Share on email
Share on twitter