„Politiku pořád sleduji, a když mě něco napadne, napíšu článek do novin a také se věnuji vinařství v Kutné Hoře,“ říkával s oblibou kníže Karel Schwarzenberg. Pokud jste to dosud nevěděli, pak vězte, že bývalý kancléř a ministr zahraničí a prezidentský kandidát byl známým milovníkem vína. A také spoluvlastníkem Vinných sklepů Kutná Hora.

Když tenkrát vstoupil do podniku vedeného otcem a synem Rudolfskými, byla to pro vinařství dobrá zpráva. „Panu Schwarzenbergovi se líbilo, jakým způsobem u nás hospodaříme. Ocenil naši filosofii pěstování révy vinné. Velmi mu záleželo na tom, aby vinařství pokračovalo ve své tradici a jako takové se zachovalo i pro další generace,“ říká současný ředitel podniku, pan Lukáš Rudolfský.

Vztah Karla Schwarzenberga k vínu z Vinných sklepů Kutná Hora se datoval už v roku 2019, kdy se osobně v klášteře sv. Voršily, kde vinařství sídlí, účastnil kupážování speciální edice Cuveé Samet, které tu chystali jako připomínku výročí Sametové revoluce. Už tehdy se nechal slyšet, že je mile překvapený vysokou úrovní kutnohorských červených vín.

Kníže se nikdy netajil ani tím, že vína z Kutné Hory si velice oblíbil nejen on, ale i jeho přátelé v Rakousku, Německu či Švýcarsku. Specialitou, na které se při výrobě podílel, je právě zmiňované Cuvée Samet, plné červené víno, které zrálo v sudech po dobu dvou let. Jeho přátelé si prý oblíbili i místní bílá vína, zejména z odrůd Ryzlink rýnský nebo Cabernet blanc, která vynikají lehkostí a elegancí.

Když kníže vstoupil do slavného kutnohorského podniku, které je jediným certifikovaným biodynamickým vinařstvím v České republice, měl tehdy jasno. „Ve vinařství se nechystám dělat žádné převratné změny. Směr hospodaření tu nastavili dobře. Chci však podpořit další výsadbu zdejších vinohradů, pomoci zkvalitnit technologie a zlepšit strojové vybavení vinařství. V dlouhodobém horizontu se musíme více soustředit na soběstačnost a ucelenost hospodaření podniku,“ prohlásil tehdy Karel Schwarzenberg.

Vaše jasnosti, kníže, spolumajiteli a příteli. Děkujeme za všechno. Bylo nám ctí s Vámi spolupracovat. Nikdy na Vás nezapomeneme.

Vaši vinaři z Kutné Hory

Share on facebook
Share on email
Share on twitter