V sobotu 6. dubna proběhlo, za účasti zhruba jedné stovky návštěvníků, slavnostní otevření prvních českých kvevri. Ty jsou od loňského podzimu uloženy v klášteře svaté Voršily, kde již několik let sídlí kutnohorské rodinné vinařství Vinné sklepy Kutná Hora.

Kvevri je keramická nádoba připomínající svým tvarem amforu. Pochází z Gruzie, kde se již v šestém tisíciletí před naším letopočtem používala pro výrobu vína. Dnes je tento způsob výroby nazýván jako tzv. kachetinská metoda. Velikost kvevri je různá, objem se pohybuje od 2-3 litrů po 6-8 tisíc litrů. Nádoby se vyrábějí postupným přidáváním kruhových vrstev hlíny na sebe. Následně se nádoba postupně vypaluje v cihlové peci. Po vypálení je vnitřní povrch potažen zahřátým včelím voskem a kvevri se následně zakopávají částečně nebo celé do země.

„Naše kvevri nádoby nepocházejí z Gruzie. Nechali jsme je vyrobit v České republice a při jejich tvorbě byla použita hlína z našich vinic, abychom u těchto vín podtrhli jejich specifickou a autentickou chuť,“ řekl při svém proslovu Lukáš Rudolfský.

Návštěvníci měli možnost ochutnat lokální oranžová a kvevri vína a dále sedm různých gruzínských kvevri vín. Ty pro tuto příležitost vybrala Salome Khardzeishvili, rodilá Gruzínka a první propagátorka naturálních gruzínských vín v České republice. Ta zároveň velmi zapáleně a s osobním šarmem představila téměř čtyřiceti účastníkům způsob výroby gruzínských kvevri vín během své přednášky v refektáři kláštera. „Při sklizni se celé hrozny včetně třapin natlačí do pečlivě vymytých kvevri nádob, které jsou zapuštěny do země. Dále víno kvasí a zraje a třapiny i slupky se postupně usazují na dnu nádoby. Jakmile se na jaře začne oteplovat, kvevri se otevírají a víno se lahvuje nebo vypije,“ uvedla s úsměvem v rámci své přednášky Salome.

Během příjemného jarního odpoledne se zhruba třicet zájemců odebralo také do výrobních prostor statku, kde se kromě nerezových tanků s vínem nachází také pracoviště pro výrobu bylinkových preparátů. Vinařství totiž hospodaří biodynamickým způsobem bez použití chemických přípravků a od roku 2014 je certifikováno prestižní značkou Demeter.

 

Autor fotografií: Miloslav Šmikmátor

Share on facebook
Share on email
Share on twitter